top of page

大肚腩、Bye Bye肉真係好難減 溶脂針係咪可以踢走呢啲頑固脂肪?

今日想要講一個大家都好關心嘅話題,就係點樣可以對付一啲身體上,好難減嘅位置

即係俗稱嘅鬼鼠肉。






首先,我哋要了解咗咩係脂肪細胞先,人體內嘅脂肪細胞「數量」,喺成年過後基本上已經係「固定」嘅。不過,隨住我哋年紀愈來愈大,雖然脂肪細胞嘅數量唔會顯著「增加」,但佢哋嘅「體積」係會變大或者縮少。而呢啲都取決於我哋嘅,生活習慣、飲食同運動量,呢個就解釋咗點解我哋成日發現,自己年紀大咗之後,特別容易會有肚腩同埋屁股愈來愈大。因為脂肪會逐漸堆積喺一啲好難減嘅地方,形成難以消除嘅脂肪團。


咁點樣可以對付呢啲頑固嘅脂肪團呢?


其實人體裡面有一種化合物叫「去氧膽酸」,佢係一種天然存在喺人體膽汁中嘅化合物,

主要功能係幫助脂肪嘅消化同吸收。而喺2009年英國就利用咗「去氧膽酸」,研發咗一隻溶脂針叫Aqualyx,仲得到歐盟CE認證。Aqualyx主要成份係「去氧膽酸」,佢係一種非手術嘅溶脂療法,通過注射藥物嚟分解同排除脂肪細胞,從而達到局部瘦身嘅效果。




Aqualyx 4大嘅好處:

1. 非手術療法

唔需要進行手術,無需住院,可以話無咩恢復期。

2. 針對性強

可以針對局部脂肪,特別係難以透過運動同飲食減到嘅部位。

3. 療程時間短

每次治療只需要30分鐘左右,唔影響日常生活。

4. 相對安全

因為佢主要成份係「去氧膽酸」,一種天然存在人體嘅物質,所以副作用少,同埋歐盟CE認證,可以話係信心保證。


Aqualyx適合咩人呢:


留意返,如果你係想大量減磅嘅話,Aqualyx 就唔適合你,我會建議你透過飲食同埋運動去大量減磅。


Aqualyx 係適合嗰啲有局部脂肪堆積,但體重正常嘅人。佢特別適合嗰啲通過運動同飲食,都難以減少嘅脂肪部位,亦都適合嗰啲唔想做手術,但又想瘦身嘅朋友。


大家都會問,咁打完會唔會反彈呢?

1. Aqualyx破壞嘅脂肪細胞唔會再生,所以效果係永久嘅。

2.不過如果你想維持效果嘅話,就唔建議你暴飲暴食,因為暴飲暴食都係會令脂肪細胞膨脹,建議你需要保持健康嘅生活方式,例如均衡飲食同定期運動,以防止其他部位脂肪增加。


總結嚟講,Aqualyx係一種安全有效嘅非手術溶脂療法,適合嗰啲希望改善局部脂肪堆積嘅朋友,不過做所有伊美針劑療程之前呢,都建議你先要諮詢資格嘅醫生,了解返你自己嘅狀況同埋能夠承擔嘅風險。



----------------------

Luminous | 輕醫美


來一趟時光肌之旅✈️ · 訂製你的獨特美🎨

自然美學 x 專業醫生團隊主理


Phone: 9845 5869

5 次查看0 則留言

Comentários


bottom of page